Baharat
Ananevi Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat şimendifer. Baharat, köklü mazii ile Türk harcamak tarımünün merkezinde makam almaktadır. Baharat yahut esas gereç olarak yemeklerde, tatlılarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta geçmek üzere sağlam çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, sıklıkla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, türap biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan sadece bir kısmı kendine saf özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çbedel baharat genel olarak her yemekte uygunluklarına nazaran kullanılmaktadır. Baharatları harcamak pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonra demleyebilirsiniz. Reva yemeklerde yakın oranlarda kullanabildiğiniz dakika, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. Başkaca doğanın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici tesiri olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap fail en katkısızlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Bütün bu özelliklerin cenahı dizi yemeklerinizi bir zaman tahrif etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, tat, nitelik yahut kullanma amacı kabilinden farklı alanlara nazaran farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e benzeyen baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki esas üstelikşenle vasıtasız ilişkili olma eğilimindedir. çizgi olarak baharat çeşitleri fiziksel özelliklerine nazaran türap, kuru ve taneli geçmek üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak aşina en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda tatlılıkları ile bilinir ancak yemeklere de eklenebilirler. Toz baharatlar ise çok münteşir oldukları derunin derunlerinde nitelik farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseri safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseri harcamak pişirmede kullanılırlar. Yeşil türap baharatlar oylumlu ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar yiyecek ve deruneceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı derunecekler hazırlayabilirsiniz. Yaygın türap baharatlar ortada üçüncü nitelik sınıflandırmasına malik olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları ortada köri, zerdeçal, zencefil, kimyon, türap tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin cenahı dizi yeryüzünde elan sağlam çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kabilinden baharatlar, farklı dokumaları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Başkaca bazı baharatlar esas sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının esas nedeni hiç şüphesiz turfa olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetişen ve özel iş gerektiren tombul ve sert tatlar oldukları derunin çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş yahut zahter kabilinden baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem olabildiğince şifalı hem de özellikle tatlılarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında değerlendirilebilecek öbür baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın zait baharatın iyi oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Umumiyetle ete tat ilhak etmek kabilinden ammaçlarla kullanılmaktadır. Başkaca bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce pir baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çbedel baharat Türk mutfağında çok muteber bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Küçük asya sınırları içre en münteşir kullanılan tatlar ortada makam almakta ve zımnında Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Sık kullanımları haysiyetiyle yiyeceklerde çabucak üstelik edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört kez zaitrırlar. Küçük asya mutfağında son merhale uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çbedel, ekseri bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle şark ve Güneydoğu Küçük asya mutfağında önemli bir yere malik olan türap yahut pul kabilinden biber bazlı baharatlar çabucak çabucak bütün yemeklerin esas malzemesidir. Üretimi derunin süs biberi adı verilen özel bir biber türü gerektiren bu baharat türü, katkısızlıklı dokumasıyla da ayn dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi esas baharat ortada makam saha hem de Güneydoğu Küçük asya ile özdeşleşen ve biber özü deruneren bir öbür baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elması denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, öbür biber baharatlarından farklı olarak türap kıvamı ve rengiyle çabucak üstelik edilir. Başkaca ızdıraplığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan ancak farklı bir dokumaya malik olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda ekseri serpmek ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk gelmek derunin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Küçük asya mutfağının bahtı Seven Spices
Yedi baharatın belki de en aşina üyesi olan karabiber, hem tane hem de türap halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz ten ürünlerinde vasıtasız pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, sıcak iklimlerde yetişen karabiberlerden dokumalır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabilinden ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları haysiyetiyle karabiber üretimi derunin mükemmeldir. Başkaca yiyecekğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin esas yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı semtü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle uygun miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat ortada bir sair baht olan kekik, geniş bir kullanma sahaı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre gani miktarda yetişmesi, kekiğin birbir hayli varyasyonda kullanılmasının esas sebebidir. Esenlik alay konusu olduğunda, birbir hayli ulaması olan adam varlık sistemi derunin iyidir. Kekik otu kabilinden bazı çay türleri hasetn böylece yorgunluğu hazfetmek derunin âlâ gelebilir. Bir öbür baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri olduğu derunin Küçük asya’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu baharat çabucak çabucak her yemekte kullanılabilir. Baharatın derunindeki esanslara bağlamlı olarak farklı özlara âlâ gelebilmektedir. Bu açıdan derunerik ve hammaddelere nazaran uzmanlardan koltuk alarak ürünleri dağıtırken kullanma önerilerine uyabilirsiniz.
Evin esas direği olan baharat çeşitleri ve ocaklık kullanımları, yakın orantıda ve yakın miktarda kullanıldığında her yaşfecir kullanıcıya âlâ gelebilir.
Olağandışı ve muğlak baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın cenahı dizi karışım dokumasına malik olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini alıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseri birkaç baharatın ve bu baharatlara haremlik fail aromatik otların karışımıdır. Epey popüler olan bu karışımlar hem uygulamalı hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği haysiyetiyle adından sık sık alay ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü kalın ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her dakika cenahınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi çabukca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin esas maddesi kişniştir. Fakat birbir hayli farklı baharat derunerir. Türk köftesine adını veren en esas maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap kabilinden yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sayesinde hem damağınızda tat bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem de yiyecekleri elan hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir harcamak yersiniz. Bir öbür muğlak baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Katılmışşi tadı sayesinde özellikle salatalar derunin uygundur. Fakat sumak baharatı ekseri salatalarda, çorbalarda yahut ten yemeklerinde kullanılır. Ne denizşların doğal özlerinde antioksidan derunerdiğini merak ediyorsanız ürün bazında inceleyebilirsiniz.